•  
  • Film "Pored mene" pobednik 45. Sofest-a

   SOFEST 2016 / Vesti / Film "Pored mene" pobednik 45. Sofest-a
   09. Jul 2016.
   Glavna nagrada festivala statueta „Sunce Sofesta" za najbolju fotografiju u filmu „Pored mene" pripala je Maji Radošević

   Filmski festival Sofest, jedan od naših najdugovečnijih festivala, večeras je svečano priveo kraju svoje 45. izdanje. Tokom pet dana, publika je u Sopotu imala prilike da pogleda najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine, ali i da nagradi one koji su učestvovali u njihovom stvaranju.

   Naša poznata manekenka i glumica, Anđelija Vujović, bila je voditeljka svečanog zatvaranja, i saopštila odluke stručnog žirija koji su ove godine činili Joca Jovanović- predsednik žirija i kultni filmski reditelj, Damjan Radovanović - direktor fotografije, i Željko Antović - scenograf.

   Ove godine fokus Sofesta bila je kamera, te je tako glavna nagrada festivala statueta „Sunce Sofesta“ (123.000 din) za najbolju fotografiju u filmu „Pored mene“ pripala Maji Radošević, „za snažan, iskren i autentičan prikaz stanja u društvu kod mladih ljudi izražen kroz hrabre i provokativne filmske prizore“. Nagradu je obezbedio Filmski centar Srbije.

   Ostale nagrade stručnog žirija činile su statuete „Sunce Sofesta“ (po 50 000 dinara). Za najbolju kostimografiju (nagradu je obezbedila Modna kuća Mona) nagrađena je Jelena Petrović (Smrdljiva bajka), a za najbolju scenografiju Aleksandar Denić (Igra u tami). Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Dobrici Višnjiću (Porodica), a za najbolji dizajn zvuka Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popiću (Procep). Film „Pored mene“ doneo je još jednu nagradu svom reditelju Stevanu Filipoviću, ovog puta za najbolju montažu.

   Predsednik žirija, Joca Jovanović, je pohvalio novi koncept festivala i spremnost za promene.

   Nagrade je takođe dodeljivao i žiri publike koji su činili Ana Galić, Aleksandar Čupić, i Bogdan Koroman. Nagrada žirija publike za najbolji film u iznosu od 123.000 dinara i statueta „Sloboda“, pripala je producentskoj kući Hypnopolis za film "Pored mene" uz obrazloženje da „film daje upečatljiv prikaz otuđenosti jedne čitave generacije koju maestralno na filmsko platno donosi plejada mladih srpskih glumaca zbog kojih vredi otići u bioskop“. Reditelj i scenarista filma Stevan Filipović, i scenaristkinja Milena Bogavac, takođe su nagrađeni diplomama.

   Žiri publike je takođe dodelio dve glumačke nagrade, koje od ove godine nose ime „Bata Živojinović“, takođe u iznosu od 123.000 dinara. Za najbolju ulogu nagrađena je Jelena Đokić (Smrdljiva bajka), a za mušku Radoš Bajić (Braća po babine linije).

  •