•  
  • Stevan Filipović, reditelj filma „Pored mene"

   SOFEST 2016 / Vesti / Stevan Filipović, reditelj filma ...
   07. Jul 2016.
   U bioskopima smo postigli veliki uspeh za jedan mali, ne previše pretenciozan film koji je u glavnim ulogama imao potpuno nepoznate mlade glumce i glumice   - Uz Zlatnu arenu u Puli i druge nagrade Vaš film je imao i veliki broj gledalaca u bioskopima...

   S. F. - U bioskopima smo postigli veliki uspeh za jedan mali, ne previše pretenciozan film koji je u glavnim ulogama imao potpuno nepoznate mlade glumce i glumice, i koji se vrlo otvoreno bavio nekim ne previše popularnim temama.

   - Da li ste zadovoljni reakcijama mlade publike, o kojoj je reč u ovoj savremenoj drami?

   S. F. - Prezadovoljan. I gledanost u bioskopima, i činjenica da su mladi glumci u međuvremenu doživeli tako velike uspehe (Slaven Došlo na ''Talent kampusu'' festivala u Berlinu; uloge u drugim filmovima, predstavama i serijama koje su dobili Milica Majkić, Nikola Glišić, Matea Milosavljević, Gorica Regodić, Darko Ivić i ostali; broj pratilaca na društvenim mrežama; milion i trista hiljada pregleda pesme ''Pored mene'' na YouTube-u, itd.), kao i tako burne reakcije i komentari velikog dela mlađe (i starije) publike su nešto najlepše čemu možete da se nadate dok radite bilo koji film.

   - Koji aspekti filma su bili interesantni inostranoj publici?

   S. F. - Film je upravo bio prikazan na festivalima u Norveškoj, Švedskoj (gde je direktorka fotografije Maja Radošević dobila nagradu), kao i u Parlamentu Velike Britanije, gde se trenutno nalazim, i Univerzitetu u Kembridžu. Reakcije su bile zanimljive - većina gledalaca je primetila da je ''poznavala'' barem nekoliko likova iz našeg razreda, a bilo je interesantno videti i roditelje sa decom, tinejdžerima, koji su gledali i zajedno analizirali film. Mnogi su bili zahvalni na prozoru u svet u kome žive njihova deca, i uveravali su nas da su generacijski problemi sa identitetom slični i u Londonu i u Stokholmu i u Tromsu, na samom severu Norveške.

   - Šta će biti tema Vašeg sledećeg projekta?

   S. F. - Nisam siguran šta će mi biti sledeći projekat. Tačnije, po prvi put istovremeno pripremam tri nova filma, a u ovom poslu nikad ne možete biti sigurni koji od njih će, kada i kako prvi doći na red, ako i jedan uopšte dođe do faze realizacije. Sva tri su veoma različita - angažovana komedija, drama sa primesama trilera i dečiji avanturistički film. Rekao bih da se bavim temama koje su me uvek zanimale, samo na drastično različite načine.

  •