•  
  • Počeo je 45. filmski festival u Sopotu

   SOFEST 2016 / Vesti / Počeo je 45. filmski festival u Sopotu
   05. Jul 2016.
   "Proglašavam SOFEST otvorenim," bile su jednostavne reči kojima je Mirjana Karanović otvorila filmski festival

   SOPOT, 5. jul (Tanjug) - Svečanom defileom filmskih ekipa u fijakerima, uručenjem nagrade Božidaru Boti Nikolicju, tradicionalnim vatrometom i filmom Mirjane Karanović "Dobra žena", večeras je otvoren 45. filmski festival u Sopotu - SOFEST, koji će trajati do subote, 9. jula.

   "Proglašavam SOFEST otvorenim," bile su jednostavne reči kojima je Mirjana Karanović otvorila filmski festival.
   Ona je prethodno uručila novouspostavljenu Statuetu slobode za doprinos filmskoj umetnosti poznatom direktoru fotografije Božidaru Boti Nikoliću.
   On je rekao da je počastvovan nagradom, i da mu je posebno drago što mu je priznanje uručila Mirjana Karanović, s kojom je radio na njenom prvom filmu "Petrijin venac".
   Svečanu ceremoniju otvaranja vodili su Zoran Kesić koji je pripremio i "himnu SOFEST-a", a voditeljski posao olakšala mu je manekenka Andjelija Vujović.
   Voditeljski par je uz doskočice predstavljao filmske ekipe koje su kroz publiku prodefilovale u fijakerima, i najavili su nastup prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolju filmsku muziku - Bilje Krstić, koja je nastupila uz orkestar Bistrik na trgu pred Domom kulture.
   Osim "Dobre žene" Mirjane Karanović, filma koji je otvorio festival, u takmičarskom delu programa su filmovi "Bez stepenika", "Pored mene", "Apofenija", "Igra u tami", "Braća po babine linije", "Porodica", "Sizif K", "Vlažnost", "Procep", "Smrdljiva bajka", "Otadžbina" i "Otvorena".
   Od prošle godine, filmski festival u Sopotu je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete „Sunce Sofest-a“ i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.
   Umetnički direktor SOFEST-a Maja Uzelac, u izjavi za Tanjug, kaže da filmski festival u Sopotu uživa tradiciju i da će od ove godine nagrade za najboljeg glumca i glumicu poneti ime po nedavno preminulom velikanu srpske i jugoslovenske kinematografije - Velimiru Bati Živojinoviću.

  •