•  
  • Održana press konferencija povodom 45. SOFEST-a

   SOFEST 2016 / Vesti / Održana press konferencija povodom 45. ...
   27. Jun 2016.
   - U glavnom programu 45. Filmskog festivala u Sopotu (Sofest) od 5. do 9. jula u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 13 domaćih filmova, a u fokusu ove godine je kamera i rad direktora fotografije

    U glavnom programu 45. Filmskog festivala u Sopotu (Sofest) od 5. do 9. jula u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 13 domaćih filmova, a u fokusu ove godine je kamera i rad direktora fotografije.

   Od ove godine dodeljuje se i počasna statueta "Sloboda" za doprinos filmskoj umetnosti predstavniku filmske profesije u fokusu, te je prvi laureat i jedan od najplodnijih srpskih direktora fotografije, uz to i reditelj, Božidar Bota Nikolić i njemu u čast biće priređen i svojevrsni omaž u okviru pratećeg programa festivala.

   Na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda najavljeno je zanimljivo otvaranje festivala kroz koje će publiku voditi Zoran Kesić uz podršku manekenke Anđelije Vujović.

   Oni će predstaviti glumce koji će prodefilovati fijakerima i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku Bilju Krstić koja će nastupiti sa ansamblom "Bistrik".

   Festival će otvoriti film Mirjane Karanović "Dobra Žena", a rediteljka i glumica će se obratiti publici, kao i Božidar Nikolić.

   Žiri publike dodeliće statuete "Sloboda" za najbolji film, najboljem glumcu i glumici, a stručni Žiri festivala plakete "Sunce Sofesta" za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu.

   Glavnu nagradu festivala sponzoriše Filmski centar Srbije, a ove godine će biti dodeljena za najbolju kameru i iznosi 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koliko iznose i nagrade publike, koje sponzoriše Opština Sopot, za razliku od ostalih zvaničnih nagrada festivala, koje iznose po 50.000 dinara.

   Od ove godine, nagrada za najboljeg glumca i nagrada za najbolju glumicu nosi ime "Bata Živojinović".

   U okviru pratećeg programa kao omaž Nikoliću, biće upriličena projekcija njegovog filma "Balkanski špijun" na otvorenom, u prostoru oko Stare Vodenice, u kojoj će biti priređena i izložba plakata iz njegovih filmova.

   U galeriji Centra za kulturu Sopot biće postavka fotografija sa raznih snimanja Bote Nikolića tokom decenija, a biće izložena i originalna kamera kojom je snimio neke od ključnih filmova naše kinematografije.

   Srpska asocijacija snimatelja održaće u Sopotu svoju sednicu i okrugli sto s temom "Film se snima u glavi", a Nikolić će održati masterklas.

   Najavljena je i radionica za snimatelje, čiji će polaznici snimati intervjue sa gostima festivala i uraditi film o 45. Sofestu, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala.

   U holu Centra za kulturu, posetioce će dočekivati plakati iz filmova jednog od osnivača Festivala u Sopotu i legende srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića, kao i izbor fotografija "Bata u Sopotu".

   Ispred Centra za kulturu biće prikazana dva filma u kojima je Živojinović tumačio glavnu ulogu - "Brat doktora Homera" Žike Mitrovića iz 1968. i "Halo taksi" Vlaste Radovanovića iz 1983. godine.

   Milan Lazović, vršilac dužnosti direktora Centra beogradskoh festivala (Cebef-a), koji sa Centrom za kulturu Sopot organizuje festival, rekao je da "Sofest" na konkursu Ministarstva kulture i informisanja nije dobio sredstva, dok je Grad Beograd izdvojio 3,5 miliona dinara.
    

   BEOGRAD, 27. juna (Tanjug) 

    

  •